Het budget-dagboek begint steeds meer mensen aan te spreken. Dat is niet zo vreemd, nu het economisch wat minder gaat en we er allemaal voor moeten zorgen dat we niet teveel uitgeven. Het budget-dagboek zorgt er op een heel eenvoudige manier voor dat je precies weet wat er binnenkomt en wat je aan de andere kant weer uitgeeft. Probeer bovendien aan te geven waar je de verschillende bedragen aan uitgeeft, waardoor je na een paar maanden kunt zien waar je de meeste kosten aan maakt.

Inkomsten en uitgaven

In het budget-dagboek kun je de inkomsten en de uitgaven netjes op een rij zetten. Merk je dat je spaarrekening steeds een beetje verder leeg raakt, maar weet je niet goed hoe dat komt? Of wil je ervoor zorgen dat je voldoende spaart voor later? Schrijf je inkomsten op in het budget-dagboek, net als mogelijke extraatjes waar je de beschikking over krijgt. Dat is het bedrag waar je vanuit kunt gaan, aangezien je dat te besteden hebt. Zet hier aan de andere kant je uitgaven tegenover, met steeds een benaming hiervan. Wat geef je uit aan de auto, wat kosten de boodschappen en hoeveel betaal je in totaal aan verzekeringen?

Extraatjes plannen

Je kunt op deze manier de vaste kosten opnemen in het budget-dagboek, waardoor je goed weet welk bedrag je maand na maand kwijt zal zijn. Indien er daarnaast een stukje vrij besteedbaar inkomen overblijft kun je bovendien extraatjes gaan plannen. Is er geld om een dagje weg te gaan, een vakantie te boeken of wellicht een mooie nieuwe televisie aan te schaffen? Met het budget-dagboek zorg je ervoor dat je ziet wat er overblijft om leuke dingen van te doen en of je daar wellicht een paar maanden voor dient te sparen.

Houd rekening met later

Houd daarnaast goed rekening met later, door ook een post voor je pensioen (hier vind je verschillende opties!) op te nemen in je budget-dagboek. Indien je ook nadat je klaar bent met werken wil genieten van het leven is het niet onverstandig om daar nu en dan al eens wat geld voor opzij te zetten. Je hebt tegen die tijd recht op een uitkering, maar dat is waarschijnlijk onvoldoende om te blijven leven zoals je dat nu doet. Neem daarom ook de reserveringen voor later mee in je budget-dagboek, zodat je zorgt voor een compleet overzicht van de inkomsten en kosten.