Beginnen aan een planning

De financiële planning is op zich niet moeilijk, als je maar op de hoogte bent van een aantal verschillende factoren. Wat zijn de kosten die je op dit moment maakt en welk inkomen staat daar aan de andere kant tegenover? Blijft er voldoende over om ook wat geld opzij te zetten voor later? Welk bedrag wil je in de toekomst maandelijks of per jaar tot je beschikking hebben en hoeveel geld dien je daarvoor opzij te zetten? Je kunt je financiële planning stap voor stap aanpakken, om antwoord te krijgen op dergelijke vragen.

Inkomsten en uitgaven

Het is allereerst van belang om de inkomsten en uitgaven goed op een rij te zetten, aangezien die bepalen wat je op dit moment tot je beschikking hebt. Ga uit van je inkomen en houd bovendien rekening met stijgingen of dalingen die je de komende paar jaar verwacht. Zet daar aan de andere kant de kosten tegenover en kom op die manier tot het bedrag per maand of per jaar dat je vrij te besteden hebt. Je kunt besluiten om dit geld nu uit te geven en er direct van te genieten, of het apart te houden en er later gebruik van te kunnen maken. Die keuze is niet altijd zo vanzelfsprekend, maar met de hulp van een blog als GeldBank kan je je geld-kennis zeker wat versterken!

Gewenst doel voor later

Stel een gewenst doel op voor later, op het moment dat je met pensioen gaat. Wat is het bedrag waar je maandelijks de beschikking over wenst te hebben? Reken uit hoeveel geld je nodig hebt om 20 - 30 jaar te kunnen blijven leven, aangezien onze levensverwachting met het jaar hoger wordt. Vervolgens kun je dat bedrag 'contant' maken tot op de dag van vandaag. Je kunt daaraan zien wat je in dient te leggen, om met rente vervolgens tot het bedrag te komen waar je gebruik van wilt maken.

Geld opzij zetten

Het is vooral van belang om binnen je financiële planning op zoek te gaan naar het bedrag dat je maandelijks in dient te leggen, om met behulp van rente te komen tot het doel dat je voor ogen hebt genomen. Vervolgens dien je het geld ook daadwerkelijk opzij te zetten. Je kunt hier zelf voor sparen, maar je kunt daarnaast gebruik maken van de speciale verzekeringen die hiervoor beschikbaar zijn. In dat geval heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk in te leggen, maar let aan de andere kant wel goed op de kosten die een verzekeraar je in rekening zal brengen.