Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met je financiële planning, maar wil je er wel graag voor zorgen dat alles in orde is? In dat geval kun je ook eens contact opnemen met de bank. Zij kunnen je hier goed bij helpen, zodat je zelf overzicht krijgt in je situatie. Indien je een lening hebt lopen bij de bank hebben zij daar ook zelf belang bij, aangezien je er op die manier voor zorgt dat de kans kleiner wordt dat je een rekening mist of een rentebetaling niet kan doen.

Online tools gebruiken

Tegenwoordig hebben diverse banken online tools beschikbaar, die je kunt gebruiken om een online budget-dagboek bij te houden. Op basis van de betalingen die je online verricht wordt er een budget samengesteld en zie je precies wat de verzekeringen of je auto je iedere maand kosten. Je kunt op basis daarvan besluiten op bepaalde onderdelen te besparen, of wat meer geld opzij te zetten voor je pensioen. Ga er een middag goed voor zitten om de tools onder de knie te krijgen, of laat ze toelichten door de bank. Er zijn ook een hele hoop apps beschikbaar die je op je smartphone kunnen helpen je geld managen!

Gesprek met de bank over financiële planning

Uiteraard kan de bank je ook offline en op papier goed helpen met je financiële planning. Wat dat betreft is het de instantie in België die goed om weet te gaan met cijfers en je inkomen, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat je aan het eind van de maand rond kunt komen. Vind je het lastig om budgetten in te schatten voor bijvoorbeeld de kinderen en de kleding die je aan wenst te schaffen? Zij hebben cijfers over het gemiddelde van hoe we dat hier in België doen, waardoor ze het je bovendien aan kunnen geven als je daar van afwijkt.

Adviezen over later

Tenslotte kan de bank je helpen met adviezen voor later, waardoor je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je wat meer kunt gaan sparen. Merk je dat je pensioen waarschijnlijk te laag uit zal vallen? Dan is het verstandig om zo jong mogelijk te beginnen met sparen voor het pensioen. Je zorgt er op die manier voor dat je nog een aantal jaren rente zal ontvangen, over de bedragen die je inlegt. De bank kan onder andere voor je uitrekenen welk bedrag je maandelijks in dient te leggen, om inclusief de rente uit te komen op het bedrag dat je uiteindelijk wenst.